6 dejstev o zaščiti laka oziroma barve avtomobila

Zaščita laka oziroma barve?

Imamo veliko produktov na tržišču za zaščito, ki trdijo, da resnično ščitijo. Kakorkoli, niso vsi enaki, tako kot vsi avtomobili niso enaki.

Vsak avtomobil vas pripelje od točke a do točke b, ampak vseeno vemo, da je velika razlika med modeloma. Barvna zaščita, vosek ali politure, delujejo približno enako. Vse dajejo približno enak lesk to pa je tudi vse.

Ti artikli so narejeni tako, da delujejo na novih in ne tako novih avtomobili. Seveda z različnimi zaščitnimi produkti, ki so danes na tržišču.
Z dejstvi, ki jih bomo opisali kasneje, boste bolje informirani in se boste tako lažje odločili kaj je boljše.

Nekaj dejstev, ki jih morate vedeti. Preprosta dejstva, ki vam prihranijo čas in denar na dolgi rok.

  • Dejstvo 1- niso vsa sredstva enaka.
  • Dejstvo 2- boljša je preventiva kot kurativa, vendar ni prepozno niti za starejše avtomobile.
  • Dejstvo 3- voskanje avta (polirno voskanje) mogoče ni najboljša rešitev – nova tehnologija je verjetno boljša za vas.
  • Dejstvo 4- ptičji izterbek lahko poškoduje vaš lak.
  • Dejstvo 5- obstajajo dobri razlogi zakaj prestižni prodajalci avtomobilov v ameriki uporabljajo drugačna sredstva.
  • Dejstvo 6- profesionalna zaščito ni mogoče izvesti doma.

Pa poglejmo ta dejstva malo bolj podrobno:

Dejstvo 1

Niso vsa sredstva enaka:
Imamo veliko izdelkov za zaščito laka, ki variirajo pri ceni in seveda kvaliteti. Kakorkoli, cena ne sme odločati, ko kupujete produkt, ki bo izboljšal zaščito vašega avtomobila, celo bolje kot v tovarni.

Tisto kar želite doseči, to bi moral biti odločilni faktor. Produkt, ki bo obvaroval lak pred ptičjimi iztrebki, UV žarki, kislim dežjem, soljo, mušicam,..ipd,.. je seveda vreden več denarja, kot tisti, ki vam daje samo začasni lesk.

V nadaljevanju, drugačni produkti ponujajo različno obdobje leska. Produkt, ki ponuja dolgo oz. daljšo zaščito je ponovno vreden več denarja. Večina sredstev, ki so, oziroma jih ponujajo nekateri proizvajalci na tržišču, so slabi s kratko dobo zaščite.

Dejstvo 2

Boljša je preventiva kot kurativa vendar ni prepozno niti za starejše avtomobile. Tako kot pri drugih stvareh je boljša preventiva kot kurativa. Dobra zaščita avtomobila mora zaščititi avto za dlje časa. Kakorkoli, če niste zaščitili avta oz. laka od prvega dne mora dober sistem biti zmožen pokazati opazno razliko in tudi vzdrževati razliko od dneva, ko smo naredili in nanesli zaščito na avto.

Dejstvo 3

Voskanje avta (polirno voskanje) mogoče ni najboljša rešitev – nova tehnologija je verjetno boljša za vas.

Avto vosek zna biti odličen za trenutni lesk, ampak tukaj je nekaj zadev, ki jih kupec ne sme pozabiti. Najprej, avto vosek (car wax) se imenuje vosek, ker je preprosto narejen iz voska in temu ne moremo oporekati.

Seveda je vse odvisno od kvalitete voska. Vsi pa vemo, da se vosek topi na soncu. In na avtu ni nič drugače. Neprestana vročina na laku, ki je povoskan, je rezultat »mehkejšega« laka, s tem pa izgubljanje leska in barvnega zaščitnega sloja.

Avto vosek je odličen za avto šove, kjer lak ni dolgotrajno izpostavljen soncu. Cenejši voski ne učinkuje dobro na avto. Nekateri lahko celo poberejo zgornjo plast laka, zato, da izgledajo lepši in se svetijo. Si resnično želite to? Na koncu koncev imate na voljo limitirano število slojev.

Dejstvo 4

Preprost ptičji iztrebek lahko poškoduje vaš lak. Vaš avto je verjetno zdaj že poškodovan in vi tega sploh ne veste. Veliko ljudi ve, da UV žarki lahko poškodujejo lak – ampak to lahko traja leta. Bolj nevarni so ptičji iztrebki, ki vam trajno poškodujejo lak že v nekaj dneh.

Ptičji iztrebki so zelo agresivni in da ne gremo bolj detajlno skozi biološki postopek, iztrebki vsebujejo veliko količino kisline in kislina poškoduje lak. Ljudje so presenečeni, ko vidijo poškodovan lak od iztrebka.

Dejstvo 5

Obstajajo dobri razlogi zakaj prestižni prodajalci avtomobilov v Ameriki uporabljajo drugačna sredstva.

Prva zaščita ki jo naredi profesionalec je relativno draga. Zakaj?

Preprosto zato, ker vloži pravo kvaliteto materialov na vozilo – in ne govorimo samo o boljšem lesku. Dobro zaščitno sredstvo nam daje videz steklenega videza, ki ga je vaš avto vreden. To so razlogi zakaj so ljudje pripravljeni plačati tudi do 1000€ za dobro zaščito.

To pa preprosto pomeni tudi manj voskanja manj pranja vašega avta. Se pravi, privarčevani čas in denar na daljše obdobje.

Dejstvo 6

Profesionalna zaščito ni mogoče izvesti doma, pravilno zaščito je malce bolj zakomplicirano nanašati kot vosek. Pri nepravilni tehniki lahko lak poškodujete.

Kombinacija pravih produktov in tehnike, naredi zaščito pravilno in profesionalno.