Nasveti za zimo - spopadanje z mrazom, snegom in ledom

Od vseh letnih časih, zima zahteva največ nege in priprave, da ostanete varni in preprečite raznovrstne napake v delovanju vašega vozila. Okvare vozil so najbolj pogoste ravno v tem letnem času - število okvar se namreč skoraj podvoji v posebej hladnih obdobjih - in stanje na cestah od nas pogosto terja več previdnosti ter posebne priprave.
Tukaj je nekaj splošnih nasvetov za varno vožnjo skozi hladne mesece.

Baterije in elektronika

Luči, grelci in brisalci postavljajo, v tem obdobju, visoke zahteve za vaš avtomobilski akumulator. Če se poslužujete predvsem hitrejše, nočne vožnja na daljše razdalje, bo vaša baterija hitro omagala.
Življenjska doba baterije je redko daljša od petih let. Zamenjava le-ta ob malce pred koncem njenega izteka lahko prihrani veliko časa in neprijetnosti na cesti.
Izogibajte se teku elektronskih sistemov dlje, kot je potrebno -  zmanjšate intenziteto grelnega ventilatorja in izklopite ogrevanje zadnjega stekla, ko so okna jasna.

Če vozilo miruje večina vikenda, redna polnjenja baterije čez noč, niso slaba ideja, saj bo tako dobila baterija priložnost za oživitev.
Izklopite nebistvene porabnike električne energije, kot so luči, grelec vetrobranskega stekla in brisalce, preden poskušate zagnati motor.
Če motor ne vžge hitro, uporabite starter v kratkih pet-sekundnih poskusih, zaradi česar dopustite trideset sekund med poskusi, da si baterija opomore.

Sredstvo proti zmrzovanju

 • Neprekinjeno cviljenje takoj, ko ste zagnali motor znak je znak, da je vodna črpalka zamrznjena. Lahko se zgodi tudi, da je blok motorja prav tako zamrznjen. Takoj ustavite motor in ga pustite, da se odtaliti. To lahko traja nekaj dni, razen če avto preselite v ogrevano garažo.
 • Če se avto začne pregrevati nekaj kilometrov od doma, je verjetno, da je radiator zamrznjen in preprečuje hladilnemu sredstvu, da kroži. Takoj ustavite, da se prepreči resno škodo in tako omogočite radiatorju, da se odtopi.
  Sredstvo proti zmrzovanju stane le nekaj evrov, popravilo zamrznjenega in razpokanega bloka motorja pa bo stalo več sto evrov.
 • Večina sodobnih avtomobilov uporabljajo sredstvo proti zmrzovanju z dolgo življenjsko dobo, pomembno pa je, da uporabljate pravo vrsto in prepreči mešanje različnih vrst.
 • Za zimo potrebujete 50-50 mešanico antifriza in vode v hladilnemu sistemu. To daje zaščito do -34 ° celzija in brez njega, lahko pride do hude poškodbe motorja, ki stanejo več sto evrov.

Preglednost

Naj bo vetrobransko in druga stekla jasno. Če je vaše vidno polje zakrito z umazanijo, snegom ali celo nalepko, si boste, prvo kot prvo, prislužili zajetno globo. Jasno, da je tukaj sneg, ki pada s streh kot tudi z oken ter drugi dejavniki na katre nimate vpliva in ravno zato je pomembno, da poskrbite za vse dejavnike na katere lahko vplivate. Tako boste poskrbeli ne le za svojo varnost, temveč tudi za varnost drugih udeležencev udeležence v prometu.

Če je vetrobransko steklo čisto tako znotraj kot zunaj to za nas pomeni izboljšanje vida. Praske, odrgnine na zunanji strani namreč še poslabšajo bleščeč učinek sonca.

 • Mastnih madežev na sprednji šipi  se ne da odstraniti z uporabo običajnega čistila, temveč je potrebno dodati malo elbow grease-a. Poskusite s kremnim loščilom za steklo z rahlo abrazijskim delovanja. Če to ne deluje, poskusite pomivalni prašek raztopimo v malo vode, pri tem pa čistite majhno območje naenkrat (uporabljajte kuhinjske papirnate brisače) in se ne vračajte na območje, ki ste ga enkrat že obdelali.
 • Uporabite klimatsko napravo za hitrejše sušenje in zmanjšanje kondenzacije na hladnih oknih.
 • Preverite brisalce, in jih po potrebi zamenjajte.
 • Prepričajte se, da so brisalci izklopljeni in  v položaju za parkiranje ob odhodu iz avtomobila, ko obstaja nevarnost zamrznitve. Če tega ne storite, se lahko brisalci  zamrznejo na sprednji šipo in tako se lahko poškodujejo, ki prižgete motor.
 • Dolijte tekočino za pranje vetrobranskega stekla z ustreznim dodatek za zmanjšanje možnosti zamrzovanja. Ne uporabljajte navadne, ki je namenjena preprečevanju zmrzovanja motorja, saj le-ta poškoduje lak.

Vidljivost

 • Prepričajte se, da vse žarnice delujejo in da so leče čiste. Če so ceste res umazane boste morda morali očistiti luči po vsakem potovanju. Imejte registrske tablice čisto, saj ste lahko kaznovani, če je umazana in neberljiva.
 • Če morate očistiti sneg iz avtomobila je jasno tudi, da je pomembno, da ga počistite tudi z luči in stekel.
 • Ko je vidljivost resno zmanjšana, morate uporabiti žaromete. Uporabite lahko tudi sprednje in zadnje meglenke, vendar morajo biti le-te izklopljene, ko se vidljivost izboljša, saj lahko zaslepijo druge uporabnike ceste.

Pnevmatike

Priporočljiva je debelina vsaj 3 mm od tekalne plasti za zimske gume, zagotovo pa ne manj kot 2 mm.
Ne zmanjšujte pritiska v gumah, da bi dobili boljši oprijem - to ne deluje, poleg tega pa  še zmanjšuje stabilnost.
Pozimi so ponekod aktualne tudi snežne verige, a le za območja, kjer je veliko snega, ceste pa neočiščene. Ko je cesta ustrezno urejena (posuta sol, očiščen sneg) jih je treba odstraniti.
Razmislite o prehodu na zimsko ali celoletne pnevmatike - ti imajo višjo vsebnost kremena v tekalni plasti in omogočajo boljši oprijem v hladnih, mokrih pogojih.

Preden greste

Počisti vsa okna z uporabo strgala. Uporabite cigaretni vžigalnik, da  segrejete ključ za zamrznjeno ključavnico. Na ključavnico nikoli ne smemo »vdihavati« saj bo vlaga kondenzirana in prišlo bo o zmrznjenja.

Slabo vreme zapre pomeni potreben dodaten čas za zimske vožnje in na to moramo biti pripravljeni!

Vožnja v snegu in ledu

Nežni manevri so ključnega pomena za varno vožnjo. Varnostna razdalja mora biti 10-krat večja v snegu in ledu!

 • Nosite udobne, suhe čevlje za vožnjo. Okoren, zasneženi škornji bodo zdrsnil na pedala.
 • Pri vožnji na vrh hriba – izognite se ustavljanju na pol poti tako, da počakate, dan je pod prosta in prevozna. Pomembno je tudi, da puščamo dovolj veliko manevrskega prostora za avto spredaj. Ohranite konstantno hitrost, izberite najprimernejše orodje (opcija vožnje).
 • Spuščanje po hribu - pred hribom zmanjšajte hitrost,  uporabite nizko prestavo in se poskusite izogniti uporabi zavor. Pustite toliko prostora, kot je le mogoče med vami in avtomobilom na pred vami. Če morate uporabiti zavore, jih uporabite nežno. Spustite zavore in pritisnite na sklopko, če avto drsi.
 • Če obtičite, zravnajte volan in očistite snega s koles. Pred pogonskih koles dajte vrečo ali staro odejo, da imajo pnevmatike boljši oprijem. Ko ste na poti spet, se poskusite ne ustaviti, dokler ne pridete trdnejšo podlago.