Nasveti za jesen, ko spremembe podnebja krepko vplivajo na vožnjo

Čas povečane nevarnosti zdrsov in slepečega sonca

Jesen prinaša številne spremembe za uporabnike cest, od slepeče sončne svetlobe na prvo ledeno vetrobransko steklo sezone, pa vse do povečane nevarnosti zaradi zdrsov.
Jesen je še posebej pogosta  za oslepitev zaradi nizkega sonca. Izboljšanje vida nam prinašajo čista stekla - znotraj in zunaj. Tudi pri nekadilcih se gradi moten film na notranji površini vetrobranskega stekla skozi čas. Praske in odrgnine na zunanji strani pa lahko še bolj okrepijo  bleščanje sonca.

Vetrobranski brisalci

Življenjska doba brisalcev je večinoma dve leti. Novi brisalci bolj učinkovito očistijo steklo in tako pomagajo zmanjšati bleščanje zaradi sonca. Jeseni je tako pravi čas za obnovo oz. nakup brisalcev.

Tekočina za pranje vetrobranskega stekla

Tekočina za pranje stekla je pomemben dodatek, ki je namenjen zmanjšanju možnosti zamrznitve. Ne uporabljajte navadne tekočine proti  zmrzovanju motorja, vendar uporabite tekočino namenjeno steklu ter poskrbite, da napolnite pravi rezervoar.

Baterija

To je eden od najpogostejših vzrokov za okvare v vsakem letnem času, še posebej v zimskem, saj so takrat električne obremenitve višje. Če se kažejo katerikoli znaki okvare baterije že jeseni, je velika verjetnost, da vas bo pustila na cedilu v zimskem času, še posebej, če je stara več kot pet let. Za takšne stvari je smiselno poskrbeti predhodno, da se izognemo težavam in neprijetnostim zaradi nenačrtovanega izpada kasneje.

Žarnice

Redno preverjajte vse žarnice (vsaj enkrat tedensko), ne smemo pozabiti niti na zavorne luči in luči za registrsko tablico. Priročnik vam bo pokazal, kako spremeniti žarnice, čeprav lahko nekateri žarometov žarnice zahtevajo obisk pri strokovnjaku. Priporočljivo je imeti pri sebi kakšno  rezervno žarnico.

Pnevmatike

Na začetku sezone preverite stanje, pritisk in globino profila. Priporočamo vsaj 3 mm tekalne plasti za zimske, tako da je v primeru neustreznih profilov priporočljivo razmišljati o nakupu novih pnevmatik sedaj pred hladnejšim vremenom.

Sredstvo proti zmrzovanju

Ne le za zimo, antifriz je pomembna skozi vse leto, saj vsebuje dodatke za preprečevanje korozije in izboljša poletno hlajenje. To je treba preveriti v okviru rednega pregleda.

Če motor zamrzne, je popravilo zelo drago, zato je v primeru kakršnegakoli dvoma priporočljivo, da preverite, če imate dovolj ustreznih tekočin.